חוק בלי שיניים? על אזלת ידה של המשטרה

פאנל מיוחד שנערך ביוזמת בית הספר למדעי ההתנהגות, המסלול האקדמי המכללה למינהל, העלה שאלות נוקבות על התנהלות משטרת ישראל לנוכח מקרי האלימות הרבים שהתרחשו בישראל. עו"ד ששי גז: "אזרחים מעדיפים להיסחט בידי עבריינים ולא להתלונן"
כנס אוזלת יד של המשטרה לימודי שמפחה המכללה למינהל

המסלול האקדמי המכללה למינהל קיים פאנל מיוחד שעסק באזלת ידה של המשטרה לנוכח מקרי האלימות הקשים בחברה הישראלית. בפאנל שיזם בית הספר למדעי ההתנהגות, המסלול האקדמי המכללה למינהל, השתתפו מפקד יחידת אתגר במשטרת ישראל, ניצב משנה אלי מקמל; ניצב משנה בדימוס, ד"ר מאיר גלבוע; עו"ד ששי גז; כתב הפלילים של הערוץ הראשון, העיתונאי דודי ניסים ותת ניצב בדימוס פרופ' דני גימשי מהחטיבה לקרימינולוגיה בבית הספר למדעי ההתנהגות, המסלול האקדמי המכללה למינהל.

עו"ד ששי גז אמר כי למשטרה יש שתי בעיות מרכזיות: הראשונה - האזרחים אינם סומכים עליה ומעדיפים להיסחט בידי עבריינים מללכת ולהתלונן. השנייה - המשטרה חסרה מודיעין משמעותי. "כשפקידה מועלת בכספים של בנק ובמשך חודשים רבים הכסף זורם לשלושים עבריינים שונים מבלי שהמשטרה יודעת על כך -  מדובר במחדל שלה". גז האשים את המשטרה בשיקולי רייטינג והביא כדוגמה את החקירה בפרשת עמנואל רוזן שלדבריו הייתה מיותרת לחלוטין. "הושקעו הרבה משאבים משום שהתקשורת עסקה בזה, אף שלא הוגשה כלל תלונה בנושא. כשהמשטרה עוסקת רבות במקרה הזה ובסוגיית אולמרט, זה בא על חשבון דברים אחרים".

ניצב משנה בדימוס מאיר גלבוע הפנה אצבע מאשימה כלפי המשטרה ואמר כי "המשטרה רושמת תיקים כמפוענחים ברגע שנתפס חשוד הנחקר תחת אזהרה. פעמים רבות אותם תיקים נסגרים מחוסר הוכחות, אבל המשטרה רושמת את התיקים כמפוענחים". על ארגוני הפשיעה אמר גלבוע כי "המשטרה הצליחה להכניס ראשי ארגוני פשיעה רבים לכלא, אבל הם ממשיכים לנהל את הארגונים גם כאשר הם מאחורי הסורגים".

כתב הפלילים של הערוץ הראשון העיתונאי דודי ניסים אמר כי "לפעמים אנחנו עושים עוול למשטרה. הרבה פענוחים מוצלחים של המשטרה אינם מגיעים לתקשורת. ישראל היא מדינה בטוחה יחסית. אפשר להסתובב ברחוב בלילה. זה לא קורה במדינות אחרות בעולם. עם זאת, יש תחושה שאין שקיפות במשטרה. כשאני רוצה לקבל נתונים זה הופך להיות מסובך. כל פרשה מתחילה עם צווי איסור פרסום. יש תחושה שהיד כאן קלה מדי על ההדק. אין עלייה במקרי הפשע. קחו את מתחם התחנה המרכזית. המשטרה הצליחה לצמצם את עברות הרכוש ב־50% בשנה האחרונה. השאלה היא אם צמצום העברות משפר את הביטחון האישי של האזרח, והתשובה היא לא. רוב ראשי משפחות הפשע נמצאים בעונשי מאסר ארוכים אז השטח הבין שלא כדאי לנהל תאגידי פשע גדולים אלא קטנים יותר. המשטרה עדיין לא הצליחה להסתגל למציאות הזו".

תת ניצב בדימוס פרופ' דני גימשי, מהחטיבה לקרימינולוגיה במסלול האקדמי המכללה למינהל, אמר כי שלא כסברה שאין מספיק שוטרים, יש כיום 350 שוטרים לכל מאה אלף תושבים. זה מספר מכובד לכל הדעות. הבעיה היא שחלוקת השוטרים אינה נכונה. למשטרה יש גוף גדול ושמן למעלה ורגליים חלשות ורזות למטה. אחד לשלושה שוטרים הם קצינים. בעולם זה אחד לעשרה".

ניצב משנה אלי מקמל אמר בתגובה לדברים שהושמעו בדיון כי "יש ירידה מתמשכת בעברות רכוש. במקרה של עברות רצח אנחנו בירידה של ארבעה מקרים פחות מהשנה שעברה. אנחנו מפענחים יותר מ־60% מהמקרים שמגיעים אלינו ואפשר להגיד באופן מוחלט שהרבה יותר עבריינים נושאים תקופות מאסר ממושכות".

השאר פרטים וקבל 40% הנחה בדמי רישום