רגולציה של עורכי דין

פסקי דין

ה"פ (מחוזי, ת"א) 30513-09-15 ג'רני הפקות בע"מ נ' עו"ד בעז גולן (ניתן ב- 14/3/16)
המבקשים טוענים שהמשיבים פועלים בניגוד לכלל 16 לכללי לשכת עוה"ד (אתיקה מקצועית) ועותרים לסעד הצהרתי על ניגוד העניינים הנטען שמכוחו מנועים המשיבים מלייצג את הגופים המנויים בבקשה. המשיבים טענו שיש למחוק את התובענה על הסף לאור קיומו של הליך מקביל- בירור התלונה בועדת האתיקה.

בימ"ש קובע שאין ספק שיש לו סמכות עניינית לדון בתובענה שהוגשה, אך הוא בוחן האם ראוי ונכון שיעשה כן, כאשר במקביל מתבררת תלונה של מבקשת הסעד באותו ענין ממש. קביעתו היא "שבמקרים ברורים וגלויים של הפרת כללי האתיקה על בית המשפט לא ימנע מלומר את דברו, למרות האפשרות הקיימת לברור אותו עניין במוסדות הלשכה, ואפילו למרות קיומו של הליך מקביל שכבר נפתח באחד ממוסדותיה. לא כן, כאשר מדובר במקרים הדורשים שקלא וטריא וברור מעמיק יותר, הן של הפן העובדתי והן של הפן העקרוני." בימ"ש מוצא שהמקרה שלפניו שייך לקבוצה האחרונה ולכן מחליט להותיר את הסוגיה להכרעת ועדת האתיקה. ולכן התביעה נמחקת ולא נדחית משום שהשאלות העקרוניות לא הוכרעו לגופן.

בג"ץ 687/15, 858/15 עו"ד דוד ידיד נ' הכנסת, היועמ"ש (ניתן ב- 9/7/15)
נדחתה עתירה שהגישו שורה של עורכי דין נגד חוק נכי רדיפות הנאצים (הגבלת שכר טרחה בטיפול בתביעה לקביעת זכאות לתגמולים לפי החלטה מנהלית) (תיקון מס' 20), התשע"ה-2015. העותרים טענו שהחוק פוגע בזכויותיהם החוקתיות באופן שאינו עומד בתנאי פסקת ההגבלה. בפסק דין ארוך ומפורט נדחות כל טענות העותרים ונקבע שהחוק תכליתו ראויה, אמצעיו מדתיים ותחולתו למפרע מוצדקת.

ע.א. 53310-11-14 (מחוזי, י"ם) עו"ד יעקב קמר נ' פרקליטות מחוז י"ם (ניתן ב- 2/3/15)
נדחה ערעור של עורך הדין עליו הוטלו הוצאות אישיות בסך 6,000 ₪ בגין התנהגות חוזרת ונשנת שהפריעה לניהול המהלך התקין של הדיון כאשר עוה"ד לא שועה לאזהרות הרבות שניתנו ע"י בימ"ש. נדחתה טענת עוה"ד לפיה אין לבימ"ש סמכות להטיל עליו הוצאות שכן מדובר בעניין משמעתי, אשר על פי טיבו ומהותו צריך להתברר בדין המשמעתי של עורכי דין. בפסקה 13 בימ"ש עומד על האבחנה בין שני סוגי ההליכים.

מאמרים

נטע זיו "עריכת דין בעידן הגלובלי: מה צופן העתיד לעורכי דין? (הרצאה בכנס פתיחת מרכז אתיקה ואחריות מקצועית על שם דיויד וינר ז"ל)" המשפט גליון טו(1) (ספטמבר 2010)

נטע זיו "רגולציה של עורכי דין ישראלים: מאוטונומיה מקצועית לרגולציה רב-מוסדית" המשפט גליון טו(1) (ספטמבר 2010)

Zer-Gutman 'Israel: Regulation of Lawyers and the Legal Services in Israel' in A Boon (ed), International Perspectives on the Regulation of Lawyers and Legal Services (Hart Publishing) 139-159