כיצד נכון לשלב Gen AI בארגון בצורה בטוחה?
בעידן הדיגיטלי, בו טכנולוגיות מתקדמות משנות את הדרך בה ארגונים פועלים, הבינה המלאכותית הגנרטיבית (Gen AI) הופכת לכלי משמעותי במגוון תחומים. כיצד ניתן לשלב אותה בארגון בצורה בטוחה ויעילה?
משדרגת תהליכים, מסייעת ביצירת יתרון תחרותי
לא נראה שצריך להסביר, אבל בכל זאת: Gen AI היא טכנולוגיה מבוססת למידת מכונה המאפשרת יצירת תוכן חדש – טקסט, תמונות, קוד, מוזיקה ועוד. מודלים כמו ChatGPT, DALL·E, Claude ועוד מסוגלים ליצור תכנים איכותיים על בסיס נתונים קיימים, והם משתלבים במגוון רחב של תחומים – בריאות, חינוך, קמעונאות, הייטק ועוד.
איך זה בא לידי ביטוי? ניתן לשלב Gen AI לשיפור חוויית הלקוח, למשל, ביצירת צ'אטבוטים חכמים לשירות לקוחות, ביצירת תוכן שיווקי מותאם אישית או באוטומציה של תהליכים עסקיים. במחקר ופיתוח עושים שימוש ב- Gen AI ביצירת דו"חות אוטומטיים, תכנון אלגוריתמים חדשים, ואפילו יצירת קוד לתוכנה באופן מהיר ויעיל. בנוסף, מערכות מבוססות Gen AI יכולות לזהות איומים פוטנציאליים ולספק התראות בזמן אמת – אם מדובר בהתקפות סייבר, גניבת מידע ועוד. גם בניהול ידע וייעול תהליכים פנימיים שימוש בטכנולוגיה זו מסייע באוטומציה של יצירת מסמכים, תמצות מידע וחיפוש חכם בארגון.
זה הזמן לקבוע כללים
ליישומים אלו יש יתרונות רבים – הטמעת Gen AI יכולה לשדרג ולהאיץ את המיקודים העסקיים הקיימים, להעצים את היתרונות התחרותיים של הארגון ולשפר את יכולת קבלת ההחלטות וניהול הסיכונים.
אבל שימוש בבינה מלאכותית כרוך גם באתגרים משמעותיים, כמו שכולנו יודעים בשימוש היומיומי שלנו כמשתמשי קצה. באתגרים אלו ונוספים נתקלים גם ארגונים המשלבים בינה מלאכותית בתהליכי עבודה שונים, בעיקר בתחום אבטחת מידע, פרטיות וציות רגולטורי. כדי למנוע בעיות אפשריות, חשוב להגדיר מדיניות ברורה ולבצע הערכות סיכונים באופן שוטף. כאשר מדובר על קביעת מדיניות שימוש, חשוב לקבוע מה מותר ומה אסור לחשוף למערכות Gen AI. יש לוודא כי מידע רגיש ומסווג לא מוזן למערכות חיצוניות ללא בקרה. ניתן לעשות זאת, למשל, על ידי יצירת מתווך שמסנן מידע רגיש לפני שמעלים מידע ל-ChatGPT ודומיו. בנוסף, מומלץ להשתמש בפלטפורמות אשר עומדות בתקני אבטחת מידע מחמירים וכוללות יכולות ניטור, בקרת גישה וניהול הרשאות.
אמצעי זהירות נוסף שבו ניתן לנקוט הוא ניהול חשבונות ושימוש מוגבל – יש להגדיר מי בארגון יכול להשתמש בטכנולוגיות Gen AI ולאילו מטרות. ניתן לקבוע מנגנוני זיהוי משתמשים כדי למנוע גישה בלתי מורשית. כל אלו חייבים להיות מלווים בהדרכה של העובדים הכוללת הסבר על הסכנות הנלוות, ומעקב אחרי יישום מנגנוני הגנה שונים.
תכירו: אחראי בינה מלאכותית
כדי לוודא שילוב בטוח של Gen AI בארגון, ניתן גם למנות אחראי בינה מלאכותית אשר יהיה בעל תפקיד מרכזי בהטמעת והפעלת הטכנולוגיה. תפקיד זה כולל תחומי אחריות שונים:
אבטחת מידע – על אחראי הבינה המלאכותית לדאוג שהמידע הארגוני מוגן ולא דולף למערכות צד שלישי.
עמידה בדרישות רגולטוריות – המסגרת התפקיד יהיה על אחראי הבינה המלאכותית לוודא שהשימוש ב-AI עומד בתקנות המקומיות והבינלאומיות (GDPR, HIPAA וכו').
אתיקה ושקיפות – אנחנו עדיין בעידן שבו התוצרים של כלי AI מחייבים בקרה. אחראי AI צריך לוודא כי השימוש ב-AI אינו גורם להטיה, אפליה או שימוש בלתי הוגן בנתונים.
חינוך והסברה – אחראי AI הוא מי שמנהל את נושא ההדרכות לעובדים על שימוש נכון ומאובטח ב-AI.
Gen AI מציעה יתרונות עצומים לארגונים, אך שילוב נכון שלה מחייב תכנון אסטרטגי, מדיניות ברורה וניהול סיכונים מחושב. על ידי קביעת כללים ברורים, שימוש בפלטפורמות מאובטחות ומינוי גורם אחראי לנושא, ניתן למצות את הפוטנציאל של הטכנולוגיה תוך שמירה על אבטחת מידע וציות רגולטורי.