בנות ובני הגיל השלישי בשעת חירום: בין פגיעות לחוסן
תקופות קיצוניות מציבות התמודדויות מאתגרות לכולם, אבל כמו בכל מצב – יש מי שההתמודדויות האלו קשות עבורם יותר.
מאז פרצה מלחמת "חרבות ברזל" התמודד העורף הישראלי עם קשיים רבים – הפגזות מצפון ומדרום, חוסר ודאות מתמשך, קשיים כלכליים ועוד. איום ההפגזות הפך לחמור עוד יותר כאשר פרצה המלחמה מול איראן, אז נפגעו בניינים רבים במרכזי אוכלוסייה, בעוצמה שלא נראתה בעבר, שהיו מלווים גם בפגיעות רבות בגוף ובנפש.
המלחמה מול איראן היתה קצרה יחסית אבל הדגישה את הפגיעות היחסית של אוכלוסיות מסוימות, ביניהן אוכלוסיית המבוגרים - בנות ובני הגיל השלישי.
קושי להגיע בזמן ובביטחון למרחבים המוגנים
ד"ר אלכס קפלון, מרצה בפקולטה למנהל עסקים, גרונטולוג וכלכלן, מסביר כי אין הגדרה ברורה שקובעת מתי מתחילה הזקנה. "באופן כללי ניתן לומר, שתהליך ההזדקנות הפיזיולוגי מתחיל מהרגע שהאדם מסיים את גיל ההתבגרות שלו - נשים סביב גיל 14-15 וגברים קצת יותר מאוחר. כשאנחנו צעירים השינויים שקשורים להזדקנות הם איטיים יותר, אבל בעשורים השביעי, השמיני והתשיעי קצב השינוי הוא יותר מהיר. כל אדם מזדקן בקצב אחר – יש מי שההזדקנות הפיזיולוגית שלהם תהיה יותר מהירה, ויש מי שדווקא תהיה זו ההזדקנות החברתית".
ד"ר קפלון מציין כי באופן טבעי בתקופות קיצון, כמו בעת מלחמה למשל, בני הגיל השלישי נתפסים כאוכלוסייה חלשה יותר, הנזקקת להגנה ותמיכה. "ראינו את זה במלחמה הנוכחית – לאנשים מבוגרים קשה יותר להגיע למרחבים המוגנים בזמן – הם איטיים יותר, לפעמים גם ממש מתקשים פיזית (למשל בירידה במדרגות, בריצה). בנוסף התפיסה החושית משתנה ככול שמתבגרים. אנשים מבוגרים פעמים רבות נעזרים, למשל, במכשיר שמיעה. במצב כזה, מי שהולך לישון ומוריד את המכשיר עלול כלל לא לשמוע את האזעקה".
במלחמה מול איראן ניתן היה לראות כי רבים מהאזרחים שנפגעו היו אנשים מבוגרים. "הפגיעה היא לא רק בגלל שהם לא הספיקו להגיע למרחב מוגן בזמן", אומר ד"ר קפלון, "אם אדם מבוגר נופל בעת 'ריצה' למקלט – לנפילה הזו עלולות להיות השלכות קשות מאוד".
ד"ר קפלון מציין כי מכלול הנסיבות האלו, מחייב כי ההתייחסות מצד המערכות השונות לאוכלוסייה המבוגרת תהיה כזו שלוקחת בחשבון את הפגיעות שלהם, ומחפשת פתרונות כיצד להקל עליהם ולטפל בהם, במידת הצורך.
החוסן של זקני השבט
אבל אנשים מבוגרים אינם רק פגיעים יותר. בתקופות קיצון יש להם פרספקטיבה וחוסן נפשי שאותו רכשו במהלך השנים המסייע להם, ויכול לסייע גם לסובבים אותם. "ניסיון החיים, הפרספקטיבה, והיכולת לווסת רגשות עולים עם הגיל. לאנשים מבוגרים יש ניסיון חיים שמקל עליהם בהתמודדויות השונות. חלקם, לדוגמה, זוכרים מלחמות קודמות ומכירים את ההשפעות שלהן. לכן בזמנים קשים, זקני השבט הם אלו שמנחילים משמעות, הם כוכב הצפון".
כך למשל, סבתא שיושבת עם נכדתה בממ"ד, יכולה לספר לנכדה על התקופה שבה ישבה במקלט במלחמת יום כיפור. "בסיפור הזה היא משדרת לנכדה שלה שלמרות הקושי והפחד – היא שרדה, ויש לזה משמעות רבה עבור אותה נכדה", אומר ד"ר קפלון.
"לכן בכל עת, ובוודאי בעתות מצוקה דוגמת מלחמה, חשוב ומומלץ להתקשר לסבא ולסבתא. לא רק כדי לוודא שהם בסדר, אלא גם כדי לשאוב מהם אנרגיות חיוביות. המבוגרים הם אולי אוכלוסייה חלשה במובנים מסוימים, אבל חזקה הרבה יותר במובנים אחרים".
ד"ר אלכס קפלון, מרצה בפקולטה למנהל עסקים