דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לרישום ומידע נוסף השאירו פרטים

יוצאים לקריירה חדשה בגילאי 30-40

דקלה בר אילן, מנהלת המרכז לפיתוח קריירה, מסבירה מה הם הגורמים המובילים יותר ויותר אנשים לחשב מסלול מחדש

קשה לרובינו לדמיין את עצמנו נמצאים באותו התפקיד ובאותו מסלול קריירה מסוף הלימודים ועד הפנסיה. מה שהיה מציאות חייהם של מרבית השכירים רק לפני כמה עשורים, כבר כמעט לא קיים היום.

בשוק התעסוקה המודרני המושג "קריירה לכל החיים" הולך ומאבד מתוקפו. הציפייה שאדם יעבוד במשך שנים באותו תפקיד כבר לא קיימת, ואנשים שקורות החיים שלהם מראים שינויים רבים – כבר לא נחשבים לבלתי יציבים, מכיוון שעובדים ועובדות רבים מוצאים עצמם עוברים בין מספר קריירות במהלך חייהם. על פי מחקרים שונים אנשים עשויים להחליף בין 3-7 קריירות שונות במהלך חייהם, כאשר מדובר בשינוי משמעותי בתחום העיסוק או התפקיד, ולא "רק" במעבר בין מקומות עבודה באותו תחום.

כתוצאה, שינוי קריירה או הסבה מקצועית בגילאי 30–40 הופכים לנפוצים יותר מאי פעם. אנשים מחפשים ליצור לעצמם מסלול קריירה חדש, לעיתים שונה לחלוטין מזה שאותו בחרו בהתחלה.

הסיבות לרצון בהסבה מקצועית או לשינוי קריירה יכולות להיות רבות ומגוונות:

שחיקה מקצועית: תחושת מיצוי או חוסר סיפוק בעבודה הנוכחית יכולה להוביל עובדים לחפש לעצמם מקצוע מספק יותר.
רצון במימוש עצמי: לעיתים לאחר מספר שנים בקריירה מסוימת, אנשים יכולים להרגיש כי הם אינם באים לידי ביטוי באופן ממצה, וכי התחום הנוכחי לא יאפשר להם להתפתח, ולכן הם מחפשים תחום המאפשר ביטוי אישי ומקצועי רחב יותר.
שינויים בשוק העבודה: שוק העבודה, בעיקר בשנים האחרונות, עובר שינויים מואצים. מגמות חדשות מובילות לשינויים שיכולים להוביל לרצון או לצורך בשינוי קריירה.
איזון בין עבודה לחיים פרטיים: פעמים רבות הרצון לעשות הסבת מקצוע נובע מהשאיפה לשיפור האיזון בין הקריירה לחיים האישיים.
התפתחויות טכנולוגיות: כניסתן של טכנולוגיות חדשות יכולה להוביל להפיכתם של מקצועות מסוימים לבלתי רלוונטיים. האנשים שעובדים באותם מקצועות נדרשים להמציא את עצמם מחדש. 
שינוי במצב משפחתי: נישואים, לידת ילדים, גירושים או חלילה התמודדות עם מחלה קשה של בן/בת הזוג או אפילו אובדן - דורשים פעמים רבות התאמת מקום העבודה ואופי העבודה למצב ולסטטוס המשפחתי השונה. 
רצון לשינוי סטטוס כלכלי: פעמים רבות הבחירה להסבת מקצוע נובעת מהרצון לשפר את המצב הכלכלי, ולמצוא קריירה רווחית יותר.

בפילוח מגדרי, ניתן לראות מגמות ברצון להסבה מקצועית/שינוי מקצועי - נשים עשויות יותר מגברים לשקול שינוי קריירה בעקבות שינויים במבנה המשפחתי, כמו הולדת ילדים, המוביל לצורך בגמישות תעסוקתית. גברים, לעומת זאת, נוטים יותר לשקול שינוי קריירה במטרה לשיפור מעמדם הכלכלי או בעקבות שחיקה מקצועית.

הניסיון שלנו מראה כי ישנם תחומים שנתפסים כיותר אטרקטיביים עבור עובדים ועובדות בגילאי 30-40 כאשר הם שוקלים לעשות שינויי קריירה:

טכנולוגיה והייטק: בשנים האחרונות רואים יותר ויותר אנשים עושים הסבה לתחומים כמו פיתוח תוכנה, ניתוח נתונים וסייבר. העלייה בפופולריות של תחומים אלו נובעת מהעובדה כי הביקוש בהם לעובדים גבוה יחסית, כמו גם השכר.
ייעוץ ופיתוח אישי: אימון אישי, ייעוץ ארגוני ופיתוח מנהיגות גם הם תחומים פופולריים יחסית, בעיקר בשל היכולת לפתח בהם קריירה עצמאית.
חינוך והוראה: יותר ויותר אקדמאים ואקדמאיות עושים בשנים האחרונות הסבה לתחומי ההוראה וההדרכה. המחסור במורים ומורות הוביל את מערכת החינוך לייצר תמריצים שונים על מנת לעודד אנשים להשתלב בה, והפכו את מקצוע ההוראה ליותר אטרקטיבי מבעבר. סיבה נוספת היא תחושת הסיפוק העצמי הגבוהה הנלוות למקצוע, בשל היכולת להשפיע על דור העתיד.
בריאות ורפואה משלימה: הרצון במימוש עצמי מוביל לא מעט אנשים גם לתחומים כמו תזונה, פיזיותרפיה ורפואה אלטרנטיבית.

ההחלטה לעשות שינוי קריירה בגילאי 30-40 היא כאמור תהליך אישי המושפע ממגוון גורמים. הסבת מקצוע יכולה להיות תהליך מבורך ומפתח אבל ההצלחה שלו תלויה בתכנון מוקפד, הבנת השוק והכנה מתאימה.

 
דקלה בר אילן, מנהלת המרכז לפיתוח קריירה