דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לרישום ומידע נוסף השאירו פרטים

תיק המועמדות

כיצד עורכים קורות חיים אטרקטיביים בשוק תחרותי? אילו המלצות מומלץ לצרף? האם יש מקום למכתב מלווה? ומתי מצרפים דוגמה לעבודה משפטית?

בשוק התעסוקה המשפטי, עת מגישים מועמדות למשרת התמחות מקובל להגיש "תיק מועמדות".
תיק המועמדות כולל למעשה מספר מסמכים:

  • מסמך קורות חיים
  • גיליון ציונים
  • המלצות
  • מכתב נלווה - לא חובה לצרף, לשיקולך
  • דוגמה לעבודה משפטית - רק אם נתבקשת


חשוב לציין:

אין מדובר ב"ערימת מסמכים" המצורפים יחדיו, ויש לתת את הדעת לכל מסמך שמצורף לתיק המועמדות שלך מבחינה ויזואלית ומבחינת תוכנו. 

זכרו!

המפגש הראשון של המעסיק אתכם הוא דרך תיק המועמדות - אז איזה רושם תרצו להשאיר?..

כיצד יש לערוך קורות חיים אטרקטיביים שיגרמו למעסיק לזמן אותך לראיון על פני עשרות מועמדים אחרים?

התשובה לכך פשוטה!

  • קורות החיים שלך צריכים להיות אטרקטיביים למציע המשרה, באופן בו קורות החיים שלך "יספרו" למעסיק שאת/ה המועמד/ת שדומים לפרופיל המועמדות שהוא מחפש. 
  • ככל שמסמך קורות החיים יהיה רלוונטי ואטרקטיבי למשרדת ההתמחות המוצעדת הרי שזכית בכרטיס כניסה לראיון!
  • קורות החיים הם הכלי הראשוני ביצירת הקשר עם המעסיק הפוטנציאלי.
  • חשוב להבין כי מדובר בכלי שיווקי שעל בסיסו יוחלט אם להתחיל עמך בתהליכי גיוס, לכן ישנה חשיבות רבה לכתיבה נכונה של קורות חיים משתי בחינות: מבחינה וויזואלית ומבחינה תכנית. 


מבחינה ויזואלית:

קורות החיים הם חלון הראווה שלך - כך את/ה נראה/ית. לפני שהמעסיק מתחיל לקרוא מה כתוב בקו"ח הוא קודם מתרשם מהמראה הוויזואלי שלהם. בתחום שלנו (השוק המשפטי) חשוב שחלון הראווה הזה ישדר ניקיון, מקצועיות, רצינות. למעשה מומלץ, כי קו"ח ידמו עצמם מבחינה רעיונית ל"מסמך משפטי". 

עקרונות מנחים לנראות המסמך:

  • רצוי להגביל את קורות החיים לעמוד אחד בלבד - אלא אם יש ניסיון תעסוקתי/משפטי רלוונטי המחייב פירוט של יותר מכך. קורות חיים ארוכים ומסורבלים יגרמו לקורא להחמיץ את העיקר. 
  • גופן - לא כדאי להעמיס על העין של הקורא. יש להשתמש בפונט אחד בלבד, יש לשמור על רווחים בין הפסקאות ועל שוליים סבירים. 
  • מסמך מסודר ומוקפד - מלל לחוד, שנים לחוד. סימני פיסוק נכונים, הגהה נכונה, גופן אחיד. מסמך לבן חלק ונקי!
  • כותרות ראשיות במסמך - לדוגמה, פרטים אישיים, השכלה, ניסיון תעסוקתי, פרויקטים באקדמיה, שירות צבאי, הכשרות ומיומנויות - מומלץ להדגיש ולשים תחת קו רקע בצבעים ניטרליים: אפור, בז'. 
  • כותרת משנית - שם התפקיד, סטאטוס לימודים, שם הפרויקט ההתנסותי - מומלץ לשים בהדגש.


מבחינה תכנית:

מה רושמים בקורות החיים? עדכמה לפרט? כישורים היכן? חשוב להבין שמסמך "קורות חיים" אינו פשוטו כמשמעו - לשתף ב"כל מה שקרה לי בחיים"! אין מדובר בכתיבת יומן מסע. בקורות החיים חשוב שיופיעו תחנות עיקריות בחיים, בנקודות זמן רלוונטיות, שיספרו למעסיק בראשי פרקים מי את/ה ויותר מזה, למה את/ה מתאים/ה לתפקיד שהמעסיק מציע. 

בהקשר זה יש לבחור ולהדגים שניים:
1. כישורים ויתרונות שחשובים לתפקיד הנוכחי מניסיונך בזירה המשפטית, כלומר כאלו כישורים שרכשת במהלך הלימודים - בהקשר זה יש לציין במסמך קורות החיים קורסים רלוונטיים לתחום ההתמחות, סמינריון, קליניקה, סדנה, כל ניסיון פרקטי משפטי שרכשתם במהלך הלימודים ויכול להוות יתרון ממשי למועמדותכם. 
הערה: תשומת ליבכם לכך שלתחומים שונים נערוך קו"ח שונים ובהתאמה נפרט פעילות משפטית רלוונטית. 

2. כישורים ויכולות שחשובים לתפקיד המתמחה אותם נגזור מתחומי עיסוק אחרים (לדוגמה, מסגרת השירות הצבאי/הניסיון התעסוקתי). מתוך העשייה האחרת למעשה מסיק המעסיק על פרופיל המועמדות שלך! בהקשר זה אנו מציעים לנתח כל תפקיד שביצעת/מבצע/ת ולבחון מה הכישורים הרלוונטיים שבאו לידי ביטוי באותו תפקיד ויכולים להתאים לתפקיד העתידי אליו את/ה מגיש/ה מועמדותך - קרי תפקיד המתמחה. 
דוגמאות לכישורים שיכולים להיות רלוונטיים לתפקיד המתמחה:
לויאליות, יכולת עבודה בצוות, יכולת עבודה עצמאית, יסודיות, אחריות, יצירתיות, אמביציה, חשיבה מחוץ לקופסא, התמדה, עקביות. חשוב להדגים כיצד כישורים אלו באים לידי ביטוי בתחנות שונות שעברנו בחיינו. 

אז מה מומלץ שיופיע במסמך קורות החיים?

  • פרטים אישיים - שם, כתובת, טלפון נייד, כתובת דואר אלקטרוני. מקובל לציין גם מס' תעודת זהות ותאריך לידה. באשר למצב משפחתי- אפשרי, אך אין חובה לציין.
    באזור הפרטים האישים במסמך קורות החיים יש לצרף בצד שמאל בחלק העליון של המסמך תמונת פספורט ייצוגית שלכם.
  • השכלה - יש לפרט באופן כרונולוגי מהיום צופה פני עבר עד לתיכון כולל. יש לציין את הסטאטוס שלכם (סטודנט/ית + שנת הלימודים) שם המוסד, תחום הלימודים, התואר הנלמד, התעודה שהתקבלה. חשוב לציין אם סיימת לימודים בהצטיינות.
    מומלץ לפרט שמות קורסים מרכזיים במסגרת הלימודים בהם לקחת חלק, אם המידע חשוב ורלוונטי למשרה הספציפית.
    אם הנך בוגר/ת תואר- אין צורך לפרט השכלה תיכונית, אלא אם כן, ההשכלה התיכונית (המגמה שבה למדת למשל) רלוונטית לתחום שבו הנך מחפש/ת עבודה.
  • פרויקטים במסגרת האקדמיה/ סדנאות משפטיות/ פעילות במסגרת בית הספר - ככל שבמסגרת לימודי המשפטים לקחת חלק בסדנאות משפטיות, באקסטרנשיפ, בקליניקות השונות ו/או הנך משמש/ת כעוזר/ת מחקר ו/ או חבר/ה בכתב עת משפטי יש לציין זאת תחת כותרת ראשית זאת ולהסביר מהות פעילותך. (ר' דוגמא של קו"ח)
  • ניסיון תעסוקתי - יש לפרט את התפקידים המקצועיים שאותם ביצעת באופן כרונולוגי, החל מהתפקיד האחרון. לגבי כל תפקיד יש לפרט: את התחומים השונים שבהם עסקת בתפקיד, את היקף האחריות והכישורים שנדרשו לביצוע התפקיד. חשוב לציין הישגים מיוחדים שהשגת במסגרת התפקיד.
    אין צורך לפרט פירוט יתר של כל התפקידים אותם ביצעת אי פעם. תפקידים זמניים וקצרים שאינם תורמים להדגשת היכולות החשובות לתפקיד ניתן לא לציין כלל. ניסיון תעסוקתי ממתי עד מתי? מהיום ועד אחרי הצבא.
  • שירות צבאי - יש לציין את תקופת השירות, התפקיד/ים אותם ביצעת, החיל בו שרתת. יש לפרט את תחומי האחריות בתפקיד והכישורים שנדרשו לביצועו, כמו כן יש לציין הישגים מיוחדים אותם השגת.
  • ידע במחשבים - יש לציין את ידיעותיך בתוכנות ושפות מחשב. חשוב לציין שליטה במאגרי מידע משפטיים ולפרט באילו מאגרים.
  • שפות - יש לציין באיזה שפות את/ה שולט/ת ומהי רמת השליטה. הערה: למי שישנה שליטה ברמת שפת אם, בשפה שאינה עברית יש לציין מקור הידיעה.
  • שונות / פעילויות נוספות/ פרויקטים חברתיים - כאן המקום לפרט נתונים נוספים שישקפו מי את/ה? המדובר בכישורים מיוחדים, פעילויות התנדבותיות וכד'. אין צורך לפרט תחביבים ועיסוקים בשעות הפנאי אלא אם כן הם יוצאי דופן.


גיליון ציונים והמלצות - מה מומלץ?

לרוב, כדי שהמעסיק הפוטנציאלי יוכל לקבל החלטה בעניינכם, יבקש המעסיק להתרשם ממסמכים נוספים שלכם כמו: גיליון ציונים ומכתבי המלצה.
זה המקום להבהיר, כי אין מקום לצרף תעודות הצטיינות, תעודות שחרור וכדומה (אלא אם כן נתבקשתם).

גיליון ציונים - חשוב להגיש גיליון ציונים מעודכן למועד, בו אתם מגישים מועמדותכם. אפשרי לשלוח גיליון ציונים מצולם, אין צורך בחתימה "נאמן למקור". לרוב תתבקשו להגיע לראיון עם גיליון הציונים המקורי.

מכתבי המלצה - ככלל קיימים שני סוגי מכתבי המלצה:

  • מכתבי המלצה ממעסיק: לעניין זה, רצוי שהממליץ יהיה אדם שעבד אתך, מנהל, עמית לעבודה, או כל אדם אחר שקיבלת ממנו שירותים או שסיפקת לו שירותים במסגרת תפקידך. יש לבקש מהממליץ את רשותו לתת את שמו כממליץ.
  • מכתבי המלצה מהאקדמיה: ניתן לצרף מכתבי המלצה מהאקדמיה, המדובר על מכתבי המלצה ממרצה שמכיר אתכם אישית ולא מכתבי המלצה שבלוניים המעידים על ציוניכם הגבוה באותו הקורס. עדיפות למכתבי המלצה ממרצים בסדנאות, מרצים המכירים אתכם אישית.

הערה: יובהר, כי כיום נוטים המעסיקים ליצור קשר טלפוני עם הממליץ. אי לכך יש לעדכן את הממליץ בהתאם.

מהי מטרת המכתב הנלווה?

את קורות החיים ניתן ללוות באמצעות מכתב פנייה מקדים.
ישנם מספר סוגי מכתבי פנייה:

  • מכתב שער - מטרתו להציג את מטרת הפנייה ולהציג את רשימת המסמכים (כמעין תוכן עניינים) המצורפים להגשת מועמדותכם.
  • מכתב "פרסומת" - מכתב בו יש לציין את היתרונות היחסיים שלכם בעיקר בתחום המשפטי וניתן גם לציין יכולות מסוימות שלכם שיסייעו לכם להצליח בתפקיד הספציפי. (דוגמאות יחולקו בשיעור: המדריך להכנת תיק מועמדות למשרת ההתמחות).


מתי מצרפים עבודה משפטית?

  • יש להוסיף להגשת מועמדותך דוגמה לעבודה משפטית - רק היכן שנתבקשת!
  • יש להגיש עבודה שהינה עבודת מחקר ולא עבודת תרגיל שכן המטרה היא לבדוק התנסחות שלך וכן יכולת מחקרית (האם את/ה יודע/ת לערוך הדין ולהגיע לתשובה המשפטית). 
  • מומלץ להגיש עבודה מאותם עולמות תוכן רלוונטיים למשרת ההתמחות אליה אתם מגישים מועמדותכם.