דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לרישום ומידע נוסף השאירו פרטים

המרוץ להתמחות

מגזר פרטי או ציבורי? ליטיגציה או ניהול עסקאות? סטודנטים למשפטים - מה הן השאלות שחשוב שתשאלו את עצמכם טרם בחירת מקום ההתמחות?

לבחירת ההתמחות במשפטים יש השפעה רבה על העתיד המקצועי שלכם. בחירת ההתמחות עשויה להשפיע על התחום בו תעסקו, המשרד בו תעבדו, ואופי העבודה כעו"ד. כיצד, אם כן, בוחרים את ההתמחות המתאימה לכם ביותר?
התשובה לשאלה זו היא קודם כל אישית - מה שתקף לגבי סטודנט אחד, לא תקף לגבי חברתו לספסל הלימודים. כדי לסייע לכם להתמקד, ריכזנו את השאלות שחשוב שתשאלו את עצמכם לפני בחירת ההתמחות:

1. איזה אופי עבודה מתאים לכם?

אחת השאלות הכי חשובות שעורכי הדין לעתיד צריכים לשאול עצמם היא - איזה אופי עבודה יכול להתאים לי? האם אני רוצה לנהל תיקי בת משפט? - היינו לעסוק בליטיגציה? האם אני רוצה לנהל עסקאות? או, לחלופין - האם התחום המחקרי הוא יותר נכון עבורי? לכל אחת מהעדפות אלו השפעה שונה על סביבת העבודה העתידית, התפתחות הקריירה ועוד. 

תחום הליטיגציה, למשל, נחשב תחום שמציע סביבת עבודה לחוצה בזמנים, כיוון שישנם מועדי הגשות הקבועים בחוק. כך, מי שעוסק בליטיגציה נתון כל העת לעמידה בזמנים המוכתבים על פי סדרי הדין (האזרחי והפלילי). עבור מי שעוסק בתחום העסקאות הזמנים נקבעים לרוב על פי הלקוח, אלא אם כן חייבת חובה כלשהי מכוח חוק, וכאן לרוב אילוצי הזמן תלויים בבעל המאה. 

השאלה במה תעסקו במהלך הקריירה - האם תנהלו תיקי ליטיגציה, תנהלו עסקאות או מחקר - חשובה עוד יותר כאשר אנו מתייחסים לאופק קריירה. כאן יש לתת את הדעת גם לשאלה הבאה: במידה ותרצו לעשות הסבה, איזה מעבר אפשרי יותר - מעיסוק בליטיגציה לניהול עסקאות או ההפך?

2. במה תרצו להתמקצע?

המציאות המשתנה מייצרת סוגיות וקושיות משפטיות המצריכות התמקצעות והתמחות בתחומי ידע שונים. כך, למשל, כאשר ללקוח מתעוררת בעיה בתחום דיני המשפחה הוא יפנה לעו"ד מומחה בתחום דיני המשפחה, כאשר ללקוח מתעורר הצורך בייעוץ עסקי הוא יפנה לעו"ד העוסק בתחום המסחרי, כאשר לקוח רוצה לתבוע צד שני הוא יפנה לעו"ד המתמחה בליטיגציה וכן הלאה.

לכן השאלה השנייה אליה יש להידרש היא - באיזה תחום מומחיות ארצה לעסוק? שאלת תחום ההתמקצעות היא שאלה כבדת משקל, שכן לרוב תחום ההתמחות ילווה את עורך הדין גם בהמשך הדרך וייקבע במידה רבה במה יעסוק בעתיד. בהקשר זה חשוב להבין שהסבה בעולם המשפטי התחרותי הנוכחי אינה פשוטה ומי שהתמחה בתחום מסוים סיכויו לעבור לעבוד בתחום אחר אינם גבוהים, לכן בחירת תחום התמחות היא ברוב המקרים בחירת תחום התמקצעות- קחו זאת בחשבון.

כדי לדעת איזה תחום נכון עבורכם יש להידרש לסט של שאלות נגזרות ומקדימות כמו: מה מעניין אתכם? מהם התחומים שניתן להתמחות בהם? (לא בכל תחום יש מסלולי הכשרה); באילו תחומים הביקוש לעורכי דין גבוה יחסית ולכן קל יותר להשתלב בהם? האם כדאי לי לבחור בתחום רחב היינו תחום ליבה, או תחום נישתי וליצור יתרון בשוק תחרותי?

3. מגזר פרטי או ציבורי?

העבודה במגזר הפרטי שונה מהותית מעבודה במגזר הציבורי, וגם כאן לבחירת ההתמחות יש השפעה על היכולת לפתח קריירה בכל אחד מהמגזרים. לכן, טרם בחירת ההתמחות שאלו את עצמכם היכן תרצו לבסס את דרככם המקצועית: כעו"ד במגזר הפרטי או כעו"ד במגזר הציבורי? אם אתם מעוניינים בהתמחות בתחום מסוים - בדקו האם ניתן להתמחות בו במגזר בו אתם מתעניינים; היכן הסיכוי להיקלט בסוף ההתמחות גבוה יותר - במגזר הפרטי או הציבורי?

שאלה נוספת ומאוד חשובה היא: איזו התמחות תאפשר לכם מעבר חלק בין המגזרים ביום שאחרי ההתמחות? שאלת מקום ההתמחות מחייבת הכרות עם מה שיש לשוק המשפטי להציע בין היתר תוך התייחסות לסביבת העבודה ויכולת הקידום. לכן, כדי להגיע באמת למסלול נכון וחכם שיסלול את דרכם לקריירה מוצלחת, עליכם לעבור מסע שכולל שלושה שלבים עיקריים: הבנה, מיקוד ולבסוף בחירה.

בהצלחה!