דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לרישום ומידע נוסף השאירו פרטים

תכירו את Bard – המתחרה הבולט של ChatGPT

הצ'ט בוט מבוסס AI מבית גוגל מספק מידע עדכני יותר מ"אחיו" הבכור, אבל גם הוא מחייב בדיקה וביקורתיות. מירב הראל, מרצה בפקולטה למנהל עסקים ומומחית עולמית לפינטק ובלוקצ'יין, מדגימה את היתרונות והחסרונות של כלי ה-AI החדש יחסית

סביר להניח ששמעתם על ChatGPT, אבל על המתחרה הבולט ביותר שלו – Bard - רוב הסיכויים שפחות. מה הוא ה-Bard, מה ההבדל בינו לבין ChatGPT, מה היתרונות של שימוש בכלי הזה, וגם מה הם החסרונות? מירב הראל, מרצה בתואר ראשון במנהל עסקים ומומחית עולמית לפינטק ובלוקצ'יין, מסבירה.

Bard, שמשמעותו "משורר" (ונקרא כך בהתייחסות לשייקספיר) הוא צ'ט בוט מסוג LLM - Large Language Model, שפותח על ידי גוגל, במטרה לתת "פייט" ל- ChatGPT שכבש את העולם בסערה. Bard אף הוא מבוסס על בינה מלאכותית, ומאומן על כמות אדירה של טקסטים במטרה לתת מענה במגוון כמעט אינסופי של תחומים.

Bard הושק על ידי גוגל במארס 2023 והוא זמין לשימוש בישראל מאז אפריל 2023. Bard מבוסס על מודל השפה PaLM 2 (Pathways Language Mode) - מודל שפה מבוסס על טרנספורמר של 540 מיליארד פרמטרים שפותח על ידי Google AI.

Bard מתבסס על יותר מקורות אינפורמציה מה-ChatGPT, מכיוון שהוא בעל גישה לכל המידע שקיים באינטרנט נכון לנקודת הזמן בה נעשה בו שימוש, בניגוד ל-ChatGPT ששואב את המידע שלו מדאטה שהוזן אליו עד ספטמבר 2021.

מקריא תשובות בעברית

עם השקתו תמך Bard באנגלית, יפנית וקוריאנית, אבל מיולי 2023 הוא תומך בכ-40 שפות נוספות, בהן עברית, ערבית, רוסית, פרסית, סינית, גרמנית, צרפתית, הינדי וספרדית.

היכולות של ה-Bard הן אדירות – הוא יכול לכתוב תוכן יצירתי על פי דרישה, לענות על שאלות במגוון תחומים תוך מתן קישור למקורות עליהן התבסס, לתמצת ולסכם תכנים ארוכים, להציג נתונים באופן נגיש, להמליץ על תמונות המתאימות לשילוב בטקסטים/מצגות וכו', לתכנת, לתרגם, לייצר מצגות ועוד. בשונה מ-ChatGPT הוא יכול גם לקבל הוראות לא רק מכתיבה, אלא גם מדיבור, יכולותיו לעשות סינתזה של אינפורמציה חזקות יותר, הוא יכול לנהל שיחות יומיומיות ברמה גבוה יותר, ונראה שנכון לכרגע, הוא טוב יותר בתיכנות מאשר ChatGPT.

עם זאת, ישנם דברים בהם Bard פחות טוב מאשר ChatGPT – למשל ביצירת משוואות, ואפילו ביצירתיות, בחריזה, ובכתיבה יצירתית. בנוסף, ChatGPT מרבה לתקף לעומק טיעונים שהוא מביא, ולהסביר כל פרמטר שעליו הוא מסתמך.

Bard נמצא עדיין בפיתוח, ומשתפר כל הזמן, תוך שהיוצרים שלו מבקשים מהמשתמשים לעזור בשיפורו. כאמור, הגישה שלו לאינטרנט מאפשרת לתת תשובות עדכניות יותר מ-ChatGPT. כך, למשל, אם תשאלו אותו איזו חברות מייצרות אוכל סינטטי וכמה כסף כל אחת מהן גייסה מאז הקמתה, הרשימה שייתן תהיה מעודכנת יותר מזו שיספק לכם ה-ChatGPT שעלול לכלול ברשימה שלו גם חברות שהספיקו להיסגר מאז 2021. את התשובות של Bard ניתן לייצא לג'ימייל או לגוגל דוקס או לשתף אותן באמצעות אפליקציות צד-שלישי. ניתן גם לבקש ממנו להקריא בקול את התשובות שלו - גם בעברית.

שינייד אוקונור עדיין חיה

גם לשימוש ב-Bard, בדומה לשימוש ב-ChatGPT נלווים סיכונים. למרות העובדה שהוא מחובר למידע העדכני ביותר – יש לבדוק את המידע שהוא מספק כל הזמן, ולקחת בחשבון שהוא אף יכול "להמציא" תשובות לא נכונות. כך למשל, שאילתה שנתנו לו בתחילת חודש אוגוסט 2023 "מי היא שינייד אוקונור" כללה תשובה מפורטת על עשייתה של הזמרת המפורסמת מבלי להתייחס לעובדה כי היא מתה כמה ימים לפני כן – ב-26 ביולי 2023. גם לאחר שנשאל ישירות האם היא עדיין חיה, היתה התשובה: "כן, שינייד אוקונור עדיין בחיים. היא נולדה ב-8 בדצמבר 1966, והיא בת 55 שנים. היא מתגוררת כיום באירלנד".

דבר נוסף שיש לקחת בחשבון כאשר משתמשים בכלי הוא כי הוא עלול לסבול מהטיות ודעות קדומות, וזאת מכיוון שהוא ניזון ממידע הקיים באינטרנט, ולכן חשוב להצליב מידע, ולקחת בחשבון שהטיות קיימות בתשובותיו. כמו כן, המידע באינטרנט לצד העושר הרב והיכולת שלו להרחיב אופקים עלול גם לכלול, כמו שכולנו יודעים, כמויות אדירות של פייק ניוז, ולכן זו סיבה נוספת לבקש מ-Bard את המקורות למידע שהוא מספק ולבדוק את אמיתות אותם מקורות.

יתרון מרכזי של Bard, שיכול להיות גם חיסרון, הוא העובדה שהוא מותאם פר משתמש. גוגל שומרת את השיחות של המשתמשים עם הכלי, לצד מידע נוסף שכולל את הפידבק שהם נותנים לו ואת המיקום שלהם. מצד אחד, זה מספק מידע רלוונטי יותר למשתמשים ומסייע בשיפור המוצר, אבל גם עלול עבור אנשים מסוימים להוות פגיעה בפרטיות ולהרתיע אותם משימוש בכלי. ניתן לנטרל זאת על ידי שינוי הגדרות ברירת המחדל כך Bard לא ישמור את המידע.