דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לרישום ומידע נוסף השאירו פרטים

אנליסט נתונים : הדרך למקצוע העתיד

בית הספר לכלכלה וניהול במסלול האקדמי המכללה למינהל מציע קורסים בתחום מערכות מידע ואנליסט נתונים המציידים את הסטודנטים במיומנויות הנדרשות ביותר כיום במגזר הפיננסי: מיומנויות עיבוד נתונים וניתוח מידע
תואר ראשון בכלכלה וניהול | המסלול האקדמי המכללה למינהל

"העבודה הסקסית ביותר של המאה ה-21" – כך הגדיר ערוץ הטלוויזיה האמריקאי CNBC את המקצוע "אנליסט נתונים" (Big Data analyst) בכתבה שפירסם בנושא ב-2013. "עם יותר ויותר חברות המשתמשות במאגרי נתונים בלתי מאורגנים (ביג דאטה)", נכתב שם, "הביקוש למומחים שינתחו את המידע – אנשים שיודעים כיצד לנהל צונאמי של אינפורמציה, לזהות בתוכו דפוסים ולהפיק ממנו מסקנות ותובנות – מגיע לטירוף".

דיקן בית הספר לכלכלה וניהול לשעבר במסלול האקדמי המכללה למינהל, ד"ר איתמר שבתאי, טוען כי מגמות אלה רק הועצמו בשנתיים האחרונות ומורגשות בישראל לא פחות מאשר בארה"ב ובמדינות נוספות. הקורסים בתחום המערכות מידע במסגרת לימודי כלכלה וניהול, מוסיף ד"ר שבתאי – ראש ההתמחות בעשור האחרון – נועדו לצייד את הסטודנטים במיומנויות הנדרשות ביותר כיום במגזרי הכלכלה והפיננסים בישראל: מיומנויות עיבוד וניתוח מידע. "אנליסט נתונים – בין אם מדובר באנליסט פיננסי, שיווקי או אחר – הוא מקצוע העתיד", אומר ד"ר שבתאי. "אנו חיים בעולם של ביג-דאטה. זהו עולם שבו כל מה שאנחנו עושים ברשת נשמר במאגרי מידע עצומים של חברות וארגונים. למידע הזה, כאשר הוא מנותח כראוי, יש חשיבות כלכלית מכרעת".

"הקורסים נועדו להעניק את ההכשרה הטובה ביותר לכלכלנים ולמנהלים של המחר", מדגיש ד"ר שבתאי. "מנהל טוב חייב להיות מסוגל להבין נתונים ולנתח נתונים. זאת, בכדי לגזור מהם מסקנות ותובנות כלכליות ואחר כך להציג אותן למקבלי ההחלטות".

ליטל פריד (35), אנליסטית תמחור בחברת היי-טק רב-לאומית ובוגרת של בית הספר לכלכלה, מציגה דוגמה קונקרטית: "רשת שיווק כמו 'שופרסל' צוברת מידע רב על חברי המועדון שלה – מה הם קונים, כיצד ומתי. בכדי שלמידע הזה תהיה משמעות עסקית עבורה, 'שופרסל' צריכה לנתח אותו. היא יכולה, למשל, לגזור ממנו איזה מבצעים זכו להצלחה , איזה לא וכן הלאה. על בסיס תובנות אלו , היא מחליטה היכן להשקיע את הכסף. אלו החלטות הרות גורל".

"הקורסים מעניקים מענה מקיף ומעמיק לכל הכלים שעל כלכלן ואנליסט להכיר"

בכדי להעניק לסטודנטים את הכלים המתקדמים ביותר לניתוח מידע, הם לומדים לעשות שימוש בשתי תוכנות פופולאריות ושימושיות בתחום. התוכנות הנלמדות הן ERP של חברת "SAP", המוטמעת במרבית הארגונים הפיננסיים בישראל, לרבות המגזר הציבורי, וכן תוכנת BI של חברת "IBM". בסיום, הבוגרים מקבלים תעודת הסמכה ב"ניהול והטמעת מערכות ERP" מטעם בית הספר לכלכלה וניהול וחברת "SAP ישראל", וכן תעודת בוגר BI מטעם בית הספר לכלכלה וחברת "IBM".

"רק לאחרונה בוגרת של בית הספר לכלכלה התקשרה אלי בכדי לבשר לי שהגיעה לישורת האחרונה בתהליך המיונים למשרד האוצר. היא אמרה: 'זה בין השאר בזכות העובדה שבקורות החיים שלי נכתב שאני שולטת ב-ERP של SAP'", מספר ד"ר שבתאי. "התבקשתי לספק המלצה וכן פירוט של תכני ההתמחות. כך עשיתי. והיא התקבלה. במסגרת שיתוף הפעולה עם התעשייה, הנכלל בקורסים של בית הספר לכלכלה, המכללה ממליצה לחברות על סטודנטים מצטיינים. כמה מהסטודנטים שלנו התחילו לעבוד באופן הזה".

רותם גורנו (28), בוגרת נוספת, מעידה גם היא שהשליטה בתוכנות לארגון מידע, הנלמדות במסגרת הקורסים, מעניקות יתרון ראשון במעלה לבוגרים. עם סיום התואר ב-2011 השתלבה גורנו במחלקת החשבות של משרד ראש הממשלה ומשם המשיכה למשרד הכלכלה, שם עבדה ביחידת אסטרטגיה ומחקר כלכלי. בהמשך למדה רותם גם לתואר שני ב"כלכלה יישומית" במסגרת בית הספר. כיום משמשת גורנו כלכלנית במחלקת אסטרטגיה ופיתוח עסקי של חברת "אל-על".

"כשעברתי את המיונים למשרה במשרד ראש הממשלה, בדיוק עלתה לאוויר מערכת מרכב"ה (מחשוב רוחבי כולל במשרדי הממשלה). בזכות הידע שרכשתי במערכתERP-SAP , היה לי יתרון עצום מול המועמדים האחרים. מרגע שהתחלתי לעבוד, הידע הזה איפשר לי להוביל תהליכים עסקיים חוצי-ארגון ולהוות מוקד ידע והדרכה משמעותי".

מיומנות נוספת הנדרשת כיום מסטודנטים בתחומי הכלכלה והניהול היא שליטה מקסימאלית בתוכנת אקסל. מסיבה זו, ניתן דגש רב על לימוד התוכנה במהלך הקורסים, והיא כוללת שלושה קורסי אקסל. "מה שהיה בעבר מיומנות מומלצת, הוא כיום כלי הכרחי בשוק העבודה", אומר ד"ר שבתאי.

גורנו, לדוגמה, נדרשה להוכיח ידע באקסל עוד במהלך מבחני המיון לאל-על. "נדרשתי לבנות מודלים כלכליים מורכבים ולהשתמש בפונקציות השונות של התוכנה", היא מספרת. "הידע הרב שרכשתי באקסל סייע לי רבות לאורך הדרך".

"אקסל זו תוכנה שכלכלנים משתמשים בה כל הזמן", מסכימה פריד. "הניתוח שנעשה באקסל הוא הבסיסי ביותר והחשוב ביותר בעבודה השוטפת. ברגע שלומדים להשתמש בכלים האלו, קשה להבין כיצד אי פעם הסתדרת בלעדיהם. כסטודנטית לא הרגשתי 'במעבדה', אלא במקום שבו אני חשופה כל הזמן לתעשייה ולעשייה. כמי שעבדה תוך כדי התואר – יישמתי מדי יום את מה שלמדתי בקורסים".

"בשורה התחתונה", מסכמת גורנו, "הקורסים מעניקים מענה מקיף ומעמיק לכל הכלים שעל כלכלן להכיר. בכך הם מעניקים לבוגרי ההתמחות יתרון גדול בשוק העבודה".