הכלי של גביית מס כדי לממן גרעון צפוי - מוצה עד תום
הרמזים של בנק ישראל לפיהם יש להעלות את המס הישיר על עשירוני הביניים כדי לצמצם את הגרעון ההולך וגדל, לא עברו בשתיקה. באופן טבעי הרעיון הזה ייצר גלים בפורומים שונים. רו"ח ועו"ד אלי אור,דיקן בית הספר לחשבונאות, התארח ב"אולפן כלכלה" ודיבר על הנושא.
אור, שמנהל את המרכז לחקר מדיניות המיסוי בישראל של בית הספר לחשבונאות, אמר כי ההצעה הזו נשלפה מהמותן ואינה רלוונטית. "בתקציב הנוכחי ובחוק ההסדרים עצמו יש מכות מס שלא ראינו בעבר ובשום מקום בעולם. זה נובע בין השאר מכיוון שהאוצר מחוקק דברים בלי להתייעץ עם מומחים בתחום ומהאקדמיה ומוצא שיטות מיסוי שלא קיימות בשום מקום".
לדבריו, שיטת המיסוי החדשה מוטטה את כל מיסוי החברות הקיים. "בדיון בנושא חוק ההסדרים 2025 שנערך במרכז לחקר מדיניות המיסוי בישראל, נאמר על ידי מומחים שונים כי החוק הזה בלתי אפשרי ליישום, וכי הוא יקטין את הצמיחה".
"המחוקק מטיל גזרות קשות על הציבור מבלי להתייעץ עם גורמים מקצועיים חיצונים"
אור הוסיף כי ההצעה הנוכחית להגדיל את נטל המס על עשירוני הביניים לוקחת ציבור גדול בישראל, כ-50%, ומשיתה עליו עוד מס, בנוסף לאלו שהושתו עליו עם חוק ההסדרים. "בחוק ההסדרים כבר הקטינו את הנטו בכמה מאות שקלים. יש גבול לכמה ניתן לקחת מאנשים. הכלי של גביית מס כדי לממן גרעון צפוי - מוצה עד תום".
כשהוא מתייחס לחוק ההסדרים אמר אור כי מדובר בחקיקה חפוזה שנעשתה בלי להתייעץ עם אנשי מקצוע רלוונטיים. "יכלו ליישם שיטות יותר פשוטות כדי לגבות מיסים באופן מידי, ולא כאלו שיגיעו לקופת המדינה רק ב-2026".
אור מאמין כי חקיקת המס לא צריכה להיות מהירה ובחוק ההסדרים, אלא להיעשות לאחר דיון ציבורי ארוך, תוך היוועצות עם מומחים מתחומים שונים ומהאקדמיה. "המחוקק מטיל גזרות קשות על הציבור מבלי להתייעץ עם גורמים מקצועיים חיצונים. אני קורא לבנק ישראל ובכירי האוצר לקיים דיון מקצועי ומעמיק על דרכים שונות לסגירת הגרעון, ולהימנע מחקיקת מס חד צדדית".
רו"ח ועו"ד אלי אור,דיקן בית הספר לחשבונאות